duminică, 2 august 2009

Adolescenţă

Pentru a introduce neinitiatii in contextul zilei de vineri 26 iulie anul curent: planul era sa prind un tren sau...2, 3 spre tusnad si sa ma reunesc cu restul nebunaticilor, ce aveau ceva cazare aranjata acolo, pentru a explora imprejurimile.
17:30 PM: Plec regulamentar de la munci (mare minune). Ma deplasez de la nord la sud spre casa.
18:20 PM: Ajung acasa, fac un plan rapid de: informare tren, dus, bagaj. Gasesc un rapid la 19:50 si o legatura la 23:03. Cum rapidul ajungea in Bv la 22:38, suna chiar idilic.
19:30 PM: Ca orice femeie ma lungesc cu bagaju si lasatul casei ok. Realizez ca nu mai am timp de sunat la taxi, asa ca pornesc cu gandul ca prind unul de pe drum. Minunea se produce, caci prind un taxi. Un nene, voios si sprinten pe pedala, ma zoreste si ma arunca dintr-o portiera in alta, fara a stii inca graba mea (ce intuitie pe nenea).
19:44 PM: Vitezomanul ma intreaba la cat am tren, eu cu un morcov zic zambind resemnat "la si 50", el: "si mai ajungeti?", eu: "asa sper". El: "aveti bilet?", eu: "mmm...nu", el: "si va luati?...ca sa stiu daca va las la casa de bilete sau la linii".
19:48 PM: Iau decizia si comunic lu nenea sa ma lase la linii. Zbor din taxi, aruncandu-i un multumesc si banii, fara a astepta rest. Aud peste umar un succes si fug de-a lungul liniilor spre panou.
19:49 PM: Citesc din goana linia 9 si fug mai departe. Alerg de-a lungul peronului si vad un nas, apuc sa-l intreb daca ma ia pana la BV. Sictirit imi zice un da si imi da de inteles sa ma alatur celorlalti "studenti".
20:10 PM: Apuc un loc, la Ploiesti ma ridica cineva, gasesc altul. Incerc sa termin Maestrul si margareta. Nimeresc langa un nene ce se infrupta dintr-un vin stil Babanuuu, insa rosu. Mirosul degajat era un amestec de tutun, alcool trezit, transpiratie. Din plictiseala, nenea isi suna toata agenda din telefon si se facea auzit inca doua vagoane.
22:10 PM: Copil de ceferist ce sunt, cercetez cinstiincios mersul trenurilor. Devin nerabdatoare stiind ca la 22:38 ar trebui sa fim in BV.
22:31 PM: Opreste trenul intr-o gara, bezna, toata lumea sare pe geamuri. Se aud opinii: "e Predealu'", "e Brasovu dom'le"...Ne lamurim, era Predeal. Hmmm, cum de la Predeal la BV trenu face 30 de minute. Imi zic: Huston we have a problem. Caut in mers alte variante...nada. Ma conversez la telefon, cu tata, despre alte variante. Ma intreaba la cat trebuia sa ajunga si-mi zice sa ma uit pe bilet. Zic: "care bilet?" In secunda urmatoare la capatul celalalt al firului (sa zicem)cineva se strica de ras.
22:58 PM: Trenul intra in gara Brasov. Sar si ma reped la primul om in straie bleumarin. " stiti un tren la 11 si ceva spre Tusnad", "nu stiu, intrebati la iformatii mi se zice molcom". Aleg prin pasajul binecunoscut. La informatii coada. Ma duc la o casa, cineva incerca sa ia bilet. Linistita doamna de la ghiseu m aia in primire: "un tren spre tusnad la 11", ea: "mda, da, mda...la si 3 minute, la linia 3, da da nu va mai pot da bilet"; Eu indepartandu-ma in goana:"linia 3 ati spus da?".
23:02 PM: Ajung la linia 3, vad un tren ponosit cu aer de personal. Un nene la geam, indraznesc sa-l intreb:"opreste in Tusnad?". El: "aaaa, da, aaaa...". Fug pe langa tren spre un nas pentru o informatie mai avizata. Se fluiera. Ajung in timp ce un nas era pe scara si celalalt se pregatea sa urce. Intreb, cu ultimele sperante: "Opreste in Tusnad?". Un nas vioi rade si aproba.
23:40 PM: Primul indiciu ca nasul nu facuse misto de mine si mergeam in directia buna: oprim in Sfantu Gheorghe.
00:10 AM: Cer din nou lamuriri prin telefon. Stiam ca urmatoarea statie e Tusnad, insa bezna de afara si popasul cam lung la Sf Gheorghe ma nelinistea. In functie de cum suna sina trebuia sa ma prind daca ma apropiam de Malnas Bai (daca trebul nu mai face tdang-tdang-tdang-ul clasic atunci sina e sudata), ceea ce era de bine.
00:22 AM: Oprim intr-o gara. Eram singurul calator ce se dadea jos acolo (I wonder why). Bezna in stanga, pezna in dreapta. Nici tipenie. Sus pe niste trepte un nene cu paletuta. Titlul de pe panoul albastru imi confirma...cumva cumva ajunsesem. Langa nenea cu paletuta in bezna se deslusea fumul unei tigari...recuperatorul meu.

Niciun comentariu: